donderdag 5 februari 2009

Breien als hedonistische daad

Een krantenartikel uit De Morgen van 17 januari jl. droeg de titel "Breien als hedonistische daad". In het artikel zelf werd het gelukkig iets subtieler geformuleerd: het draait om de voldoening creatief te zijn met garen en breinaalden en terzelfdertijd vriendschappen op te bouwen. Hedonisme heeft toch ergens een negatieve bijklank, het gaat bij breien niet alleen om het nastreven van het hoogste genot.

Het is een open vraag of KnitFlanders behoort bij de "formelere breiclubs in Gent, die meer belang hechten aan het breien zelf". Ook wij "willen vooral samenkomen en dingen maken" maar hebben daarbij tevens aandacht voor de breikunst op zich en dit op alle niveaus. We stimuleren elkaar en we leren van elkaar. De brei- en haakkunst is zo boeiend met al de verschillende technieken, breitradities per land en moderne ontwikkelingen, tot in de kunst toe, dat het ergens spijtig zou zijn alleen maar "dingen te maken".

Wat ook niet vermeld werd in het artikel is dat er soms gebreid wordt om een campagne te ondersteunen (zoals het Knit a River project over de wereldwijde waterproblematiek en waarmee aandacht wordt gevraagd voor het belang van schoon drinkwater in ontwikkelingslanden) of voor het goede doel (zoals b.v. breien voor weeskinderen in Polen of ontwikkelingsprojecten in Mali).

Met recht en reden wordt er verwezen naar de stuwende kracht van het internet. Spijtig genoeg werd daarbij Ravelry niet vermeld, een fantastische site die brei(st)ers van over de hele wereld verenigt. Het 300.000ste lid is in zicht...

De links naar bronnen op het internet zijn bovendien nogal lukraak gekozen (de link naar stitchnbitch.co.uk leidt alleen naar Britse en Ierse breigroepjes, de algemene site is stitchnbitch.org). Grootste tekortkoming van het artikel is dat een lezer die bij een breigroepje wil aansluiten, geen enkele duidelijke info hierover vindt. In de blogrol rechts op deze site is er een lijstje met breiclubs...

En dan nu enkele proefjes van onze hedonistische breikunst:

Het gebruik van breiwol die het aroma verspreidt van de essentiële olie van niaouli:


Breiwol van Lang die een feest is voor de ogen:


Dit garen van Rowan heet Cocoon, de naam is veelzeggend:

Heerlijk om merinoswol in handen te hebben:

Het samenbreien van zijde en mohair verdubbelt het genot:

En de gezelligheid van het samenkomen? Die is niet in woorden te vatten...

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo
Mag ik even wijzen op de traditionele taalfout: iets "noemt" niet zus of zo, maar "heet".
Dus de Rowan wol heet Cocoon.
Veel brei-, haak- en andere vreugde.
Christel

KnitFlanders zei

Toch fijn om te weten dat de blog zó aandachtig gelezen wordt.
Als het verkeerdelijk gebruik van "noemen" i.p.v. "heten" doorgaat, wordt het in de toekomst misschien niet meer als foutief aanzien. Taal is immers levende materie, niettegenstaande alle regels.
Laten we het intussen maar niet hebben over de taalfouten in de Engelse tekst...

patricia zei

Het aanbod voor het interview geldt nog steeds, laat je iets weten? Ik had je via ravelry gemaild

francine zei

Op zoek naar breiclubs in het Antwerpse kwam ik op jullie site terecht. Weten jullie ook van het bestaan van breiclubs in Antwerpen?
Francine

sofie zei

In Antwerpen is er een breiclub die iedere zondagochtend samenkomt in het café van de Permeke bibliotheek Normaal gezien zijn we er tussen 10u - 13u. Altijd welkom!
Op Facebook vind je ons onder "kom breien of blijf haken".

groetjes
Sofie

gerda zei

NIEUW !
Breiclub Ajour, Rijselstraat 112 8200 Sint-Michiels Brugge
Iedere 2de en 4de vrijdagnamiddag van de maand van 14.00 tot 17.00.
Iedereen welkom.