donderdag 5 februari 2009

Nieuwe blogs over breien in België-New exciting knitting blogs in Belgium

Twee nieuwe blogs werden toegevoegd aan de blogrol: eerst die van Julija's wardrobe, hoogst creatief zowel op gebied van breien, haken als couture (op Ravelry terug te vinden bij annevelghe). En het leuke is dat er twee mensen aan meewerken, moeder en dochter...
Two new blogs were added to the blog roll: the first one is Julija's wardrobe, highly creative in knitting, crochet and couture (they figure on Ravelry too under the name of annevelghe).
A nice feature about this blog is that it shows the work of both mother and daughter...

Vervolgens is er
Breien in Oostende, een veelbelovende nieuwe groep.
De eerste bijeenkomst op 1 februari werd alvast een succes. Van jong tot ouder was iedereen heerlijk ongedwongen aan het breien aan een lange tafel:
Next link added is the one of Breien in Oostende, a promising new knitting group.
The first gathering was already a success. Knitters from all ages were knitting leisurely together at a long table:


Breien is toch zo'n mooie activiteit, voor sommigen wordt het zelfs een passie:
Knitting is such a beautiful activity, for some people it even becomes a passion:


Een gehaakte pelerine (schoudermanteltje):

A nice crocheted pelerine:


Heerlijk garen:
Gorgeous yarn:


De breiles:
The knitting lesson:

De vorige afbeelding deed mij denken aan Albert Anker, de Zwitserse schilder die vaak alledaagse taferelen uitbeeldde; meer dan eens waren het kinderen die breiden...:
This last picture reminded me of Albert Anker, the Swiss painter who often pictured daily life scenes, more than once children if knitting was involved...:

We genoten van de catering:
We enjoyed the catering:

Ook de hond werd niet vergeten:
The thirsty dog was attended to:

De omgeving had wel iets artistieks:
The surroundings gave us a certain artistic feel:

En bovenal was er de kustlijn als inspirerend uitzicht:
And as a bonus we had the seafront as an inspiring view:
In de toekomst zal een zondag aan zee ongetwijfeld verbonden worden met Breien in Oostende!
In the future a Sunday at the seaside will be happily combined with knitting in Ostend, Breien in Oostende!

Breien als hedonistische daad

Een krantenartikel uit De Morgen van 17 januari jl. droeg de titel "Breien als hedonistische daad". In het artikel zelf werd het gelukkig iets subtieler geformuleerd: het draait om de voldoening creatief te zijn met garen en breinaalden en terzelfdertijd vriendschappen op te bouwen. Hedonisme heeft toch ergens een negatieve bijklank, het gaat bij breien niet alleen om het nastreven van het hoogste genot.

Het is een open vraag of KnitFlanders behoort bij de "formelere breiclubs in Gent, die meer belang hechten aan het breien zelf". Ook wij "willen vooral samenkomen en dingen maken" maar hebben daarbij tevens aandacht voor de breikunst op zich en dit op alle niveaus. We stimuleren elkaar en we leren van elkaar. De brei- en haakkunst is zo boeiend met al de verschillende technieken, breitradities per land en moderne ontwikkelingen, tot in de kunst toe, dat het ergens spijtig zou zijn alleen maar "dingen te maken".

Wat ook niet vermeld werd in het artikel is dat er soms gebreid wordt om een campagne te ondersteunen (zoals het Knit a River project over de wereldwijde waterproblematiek en waarmee aandacht wordt gevraagd voor het belang van schoon drinkwater in ontwikkelingslanden) of voor het goede doel (zoals b.v. breien voor weeskinderen in Polen of ontwikkelingsprojecten in Mali).

Met recht en reden wordt er verwezen naar de stuwende kracht van het internet. Spijtig genoeg werd daarbij Ravelry niet vermeld, een fantastische site die brei(st)ers van over de hele wereld verenigt. Het 300.000ste lid is in zicht...

De links naar bronnen op het internet zijn bovendien nogal lukraak gekozen (de link naar stitchnbitch.co.uk leidt alleen naar Britse en Ierse breigroepjes, de algemene site is stitchnbitch.org). Grootste tekortkoming van het artikel is dat een lezer die bij een breigroepje wil aansluiten, geen enkele duidelijke info hierover vindt. In de blogrol rechts op deze site is er een lijstje met breiclubs...

En dan nu enkele proefjes van onze hedonistische breikunst:

Het gebruik van breiwol die het aroma verspreidt van de essentiële olie van niaouli:


Breiwol van Lang die een feest is voor de ogen:


Dit garen van Rowan heet Cocoon, de naam is veelzeggend:

Heerlijk om merinoswol in handen te hebben:

Het samenbreien van zijde en mohair verdubbelt het genot:

En de gezelligheid van het samenkomen? Die is niet in woorden te vatten...